Tekoäly muuttaa graafikon työtapoja

Kirjoittanut Ville, 16.5.2023

Me kaikki olemme varmasti havahtuneet tekoälyn nopeaan kehitykseen ja siitä seuranneeseen keskusteluun. Ainakin itselläni somekanavat ovat täyttyneet tekoälyllä luoduista kuvista, kun seuraamani valokuvaajat ja visuaalisten alojen osaajat ovat jakaneet kokeilujaan.

Päätin itsekin laittaa lusikan soppaan ja tutustua kuvien tekemiseen tekoälyllä. Tämä artikkeli sisältää pohdintaa nimenomaan kuvien tuottamiseen liittyen. Uskon, että tekoäly tulee vaikuttamaan myös esimerkiksi verkkosivujen koodaamiseen, sisällön tuottamiseen ym. markkinointitoimiston työtehtäviin, mutta ei mennä nyt siihen.

Olen vasta raapaissut pintaa, ja paljon on vielä oppimatta. Lisäksi kuvien laatu tuntuu ottavan harppauksia eteenpäin ihan kuukausitasolla, joten kehitys on huimaa!

Tekoälyn myötä työtavat tulevat muuttumaan

Mainostoimistossa työskennellessä tulee usein ostettua valmiita kuvia kuvapankeista tai teetettyä niitä valokuvaajalla. On selvää, että nämä perinteiset tavat kuvien hankkimiseen tulevat muuttumaan. Miksi käyttäisin aikaa sopivan valokuvan etsimiseen tuhansien joukosta, kun voin saada valmiin kuvan muutamassa minuutissa kertomalla tekoälylle mitä haluan?

Valokuvaajat joutuvat myös pohtimaan omaa palveluntarjontaansa. Kaikkea tekoäly tuskin pystyy syrjäyttämään, uskon että aidot ihmiset aidoissa ympäristöissä pitävät kuvissa edelleen pintansa. Mutta voisiko tekoäly tuoda noihin kuviin jotakin lisämaustetta? Varmasti tulee eteen tilanteita joissa asiakas ei enää ole valmis tilaamaan kuvaajaa kalustoineen ja tiimeineen rakentamaan sopivaa mainoskuvaa.

Graafiselle suunnittelijalle tekoäly mahdollistaa uusia tapoja oman suunnittelun tehostamiseen. Itse koen, että etenkin ideoinnissa tekoälystä voi olla hyötyä. Miltä voisi näyttää jonkin toimialan verkkosivusto? Millainen kuvitustyyli tiettyyn piirrokseen sopisi? Tai millaisen kuvakollaasin kokoaisin ohjeistukseksi valokuvaajalle, kun kuvataan niitä ihan aitoja ja perinteisiä brändikuvia.

Kuvien tuottaminen tekoälyn avulla

Toin kuvapankkeihin liittyvän ajatuksen esiin myös kollegoilleni; tuleekohan isompiin kuvapankkeihin jossain vaiheessa oma tekoälytyökalu, joka ehdottaisi tehdyn haun perusteella tekoälyn tekemiä kuvia? Pakko kuvapankkien on pysyä kehityksessä mukana, muuten ne kuolevat.

Edellinen toteamus vanheni hetkessä. Vilkaisu Shutterstockiin ja siellä se jo oli, kuvapankin oma tekoälytyökalu! Kuvien laadussa on vielä toivomisen varaa, mutta kehitys on nopeaa ja suunta on selvä.

Kuva Shutterstockin tekoälyn avulla toteuttamasta kuvasta, komennolla ”Scandinavian looking graphic designer behind his iMac.”
Kuva Shutterstockin tekoälyn avulla toteuttamasta kuvasta komennolla ”Scandinavian looking graphic designer behind his iMac.”

Adobe Firefly

Myös Adobe kehittää omaa tekoälytyökaluaan nimeltä Adobe Firefly. Työkalu on tällä hetkellä beta-vaiheessa ja sen käyttäjäksi voi päästä täyttämällä hakemuksen. Testasin työkalua samalla tutulla komennolla ”Scandinavian looking graphic designer behind his iMac.”

Kuva Adobe Fireflyn avulla toteutetusta kuvasta, komennolla "Scandinavian looking graphic designer behind his iMac."
Kuva Adobe Fireflyn avulla toteutetusta kuvasta.

Myös Adobe Fireflyn osalta kuvien laadussa on parantamisen varaa. Ihmisten sormet ja silmät näyttävät luonnottomilta. Henkilöt eivät näytä skandinaavisilta, eikä komennon ”his” muotoa ole huomioitu; kuvien henkilöt ovat pääosin naisia.

Midjourney

Kehittynein kokeilemani työkalu tuntuu olevan Midjourney. Midjourneyn bottia käskytetään Discord-viestisovelluksen kautta, jossa se toteuttaa chat-ikkunaan kirjoitettuja komentoja.

Olen testaillut Midjourneyta erilaisilla kuva-aiheilla ja komennoilla, ja jälki on varsin vakuuttavaa. Kokeilin myös samaa komentoa kuin aiempiin työkaluihin. Työkalu ehdotti kolmea valokuvaa ja yhtä piirrostyylistä kuvaa. Nopeasti katsottuna valokuvia ei välttämättä erota tekoälyn tekemiksi, henkilöt ja ympäristö näyttävät aidoilta, myöskin iMacit. Lähempi tarkastelu paljastaa toki vikoja; miksi iMaceja on monta, miksi henkilö kirjoittaa ohi näppäimistön jne.

Kuva Midjourneyn avulla toteutetusta kuvasta, komennolla "Scandinavian looking graphic designer behind his iMac."
Kuva Midjourneyn avulla toteutetusta kuvasta komennolla ”Scandinavian looking graphic designer behind his iMac.”

Tekoäly käskyttää tekoälyä

Olemme testanneet ChatGPT:tä sisältöjen ja tekstien ideoinnissa. Ihan mielenkiinnosta piti kokeilla millainen kuva syntyy, jos pyytää ChatGPT:ltä apua Midjourney-komennon kirjoittamisessa. Pyysin kirjoittamaan komennon skandinaavisen näköisestä graafisesta suunnittelijasta, joka työskentelee iMacillaan.

Komennon pituus ja rakenne yllätti. Kysyin vielä varmistukseksi onko koko litania tarkoitus laittaa Midjourneyyn. Ensin tuli tietysti kohteliaat pahoittelut, kun en heti ymmärtänyt mitä tehdä.

Yhdistin ChatGPT:n antamat seitsemän kohtaa yhdeksi komennoksi. Lopputuloksena syntyi neljä varsin laadukkaan oloista kuvaehdotusta graafikon työpisteestä aidon näköisine iMaceineen, mutta itse graafikko kuvista puuttui.

Kuvien lopputulokseen vaikuttaa varmasti taito antaa selkeitä ja täsmällisiä komentoja, joista tekoäly osaa poimia ne oleellisimmat kohdat. Tätä täytyy vielä harjoitella.

Maailma kehittyy, kehity mukana

Tekoäly tekee tuloaan. Ei tulevaisuudessa, vaan nyt. Nyt on viimeistään se hetki kun tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin pitää tutustua ja ottaa uusia keinoja omaan työkalupakkiin. Muut tekevät niin jo.

Valtavan kehitysvauhdin on huomannut käytännössä, kun on seurannut tekoälyllä toteutettuja kuvia omassa somefeedissä. Vielä pari kuukautta sitten ihmiset kuvissa näyttivät luonnottomilta. Esimerkiksi sormia saattoi olla liikaa ja silmät harittivat mihin sattuu. Nyt näitä ongelmia ei enää tunnu olevan. Kuvien laatu kehittyy silminnähden viikoissa ja kuukausissa.

Puolen vuoden päästä tämänkin blogin anti on ehkä jo vanhentunut.